Istoria pizzei

5

Istoria pizzei

Istoria producerii pizzei incepe in atichitate, odata cu painea plata, coapta pe pietre fierbinti, aromata cu diverse ierburi si condimente. In timp, primele retete simple au fost imbogatite, iar pizza a devenit un fel de mancare multinationala.

Contrar credintei generale pizza nu este cert originara din Italia. De fapt nu se stie cine a “inventat” aceasta mancare delicioasa. Desi cultura meditareana are variante incipiente inradacinate in dieta lor, variante similare au fost descoperite si in Egipt, Babilon si Imperiul Persan.

Termenul de „pizza” a fost mentionat pentru prima oara intr-un text latin datat din 997, descoperit intr-un orasel italian din sud. Cuvantul <class=”bold”>pizza deriva dintr-o multitudine de cuvinte:

  • din cuvantul grec „pikte” (insemnand „coca framantata”), care in latina a devenit „picta” si ulterior „pitta”;
  • din termenul in latina „pinsa” (insemnand „a bate”), putandu-se referi la procesul de aplatizare a aluatului);
  • din cuvantul in latina „picea”, care poate sa se refere la faptul ca aceasta se innegreste in cuptor; sau
  • din termenul italian „pizzicare” (insemnand „a trage”), referindu-se la faptul ca pizza este trasa afara din cuptor.

Primul sortiment de pizza, asa cum o stim in ziua de azi, Pizza Margherita, a fost creat in 1889, in onoarea reginei consoarte a Italiei, Margherita de Savoy. Bucatarul Raffaele Esposito a creat o pizza cu rosii, mozzarella, branza si busuioc, reprezentand culorile steagului italian. Motivul pentru care pizza margherita a fost gatita pentru regina a fost ca aceasta gustase din strada o pizza pentru saraci, i-a placut atat de mult incat a chemat un bucatar sa ii gateasca special un sortiment. Practic, lumea afland ca pizza este mancarea preferata a reginei, a inceput sa o consume si mai mult.

Istoria pizzei moderne a inceput o data cu aducerea rosiilor in Europa din America, in secolul XVI. In secolul XVIII saracii din Napoli obisnuiau sa puna sos de rosii peste painea lor plata. Asa s-a nascut pizza pe care o cunoastem astazi. Cu timpul a castigat popularitate si turistii veneau special in zonele sarace din Napoli pentru a gusta diversele rețete de pizza, preparate de pizzaioli.

Te-ai intrebat vreodata cum se face pizza la Pizzeria D’Agostino din Galati ? Ca sa te convingi de calitatea si prospetimea produselor folosite, ti-am pregatit in cateva imagini etapele pregatirii unei pizze – Pizza DIAVOLA.