8 Mituri cu si despre pizza pe care sigur nu le stiai !!!

  • Home
  • 8 Mituri cu si despre pizza pe care sigur nu le stiai !!!
3

8 Mituri cu si despre pizza pe care sigur nu le stiai !!!

Pizza este si va ramane, probabil, unul dintre cele mai populare feluri de mancare din lume, iar conform specialistilor, acest preparat se afla si in topul preferintelor romnilor. Cu toate ca majoritatea am incercat diferite sortimente ale acestui preparat si am ajuns sa ii cunoastem toate substraturile, varietatile de topping-uri si de blaturi, cu siguranta, exista cateva lucruri despre pizza pe care inca nu le cunoastem.  Sa vedem care ar fi cele mai des intalnite mituri cu privire la acest faimos preparat.

1. Pizza a aparut pentru prima data in Italia!

Pe oricine am intrebat de unde este originara pizza am primi, cu singuranta, acelasi raspuns: Italia. Ei, bine, italienii au jucat rolul principal in ceea ce priveste evolutia pizzei, insa, tara de origine a acestui fel de mancare, nu este Italia. Istoria acestui fel de mancare este mult mai indepartata decat pare la prima vedere. Inca din antichitate, atat romanii, cat si grecii, israelienii, babilonienii si egiptenii gateau ceva extrem de asemanator cu focaccia din zilele noastre. Se stie ca in Grecia antica mancau o paine rotunda si plata, deasupra careia puneau diferite condimente si ingrediente. Putem, astfel, considera ca pizza dateaza, intr-o forma primitiva, desigur, inca de atunci.  Ceea ce provine din Italia este varianta moderna a pizzei: blatul uns cu sos de rosii si cu mozarella deasupra.

2. Nu se numeste “pizza” daca nu contine branza!

In realitate, mozzarella a fost adaugata pe pizza la sfarsitul anilor 1700, iar prima pizza este datata in istorie inca din anul 997 d.Hr. Asadar, pentru cateva sute de ani, pizza nu a avut in compozitie branza, multi oameni din diferite culturi fiind in continuare adeptii pizzei fara branza.

3. Pizza „Hawaiiana” a fost inventata de un hawaiian!

Contrar mitului, pizza Hawaiiana a fost de fapt creata intr-un restaurant din Ontario, Canada, iar creatorul acesteia era, cu siguranta, de origine canadiana.

4. Pizza nu este un aliment “nutritios”!

Ingredientele de pe pizza includ produse lactate (in forma de mozarella sau alte branzeturi), cereale (incorporate in blat) si rosii, iar conform Institutului American de Alimente Congelate acestea contin nutrienti precum:
– calciu (joaca un rol in duritatea oaselor si sanatatii dintilor, in mentinerea frumusetii parului si unghiilor, respectiv este implicat in functia inimii si a sistemului nervos);
– proteine (responsabile pentru întreţinerea, repararea şi creşterea muşchilor);
– fosfor (ajuta in procesele de crestere si de vindecare, asigurand energia si vigoarea organismului);
– vitamina B3 (ajuta la metabolizarea alimentelor in energie, este benefica pentru piele, sistemul nervos si cardiovascular);
– vitamina B9 (scade riscul bolilor de inima si creste performantele intelectuale);
– fier (influenteaza procesul de crestere, mareste rezistenta la imbolnavire si preintampina oboseala).
Astfel, putem concluziona ca pizza este un aliment binevenit in nutritie.

5. Blatul pufos este mai putin sanatos decat blatul subtire!

Ambele feluri de blat sunt la egalitate din acest punct de vedere, pentru ca au aceeasi cantitate de faina si alte ingrediente, insa de obicei se pune mai putin aluat cand se prepara o pizza cu blat subtire. Un rol esential il are procentul de umezeala fiind cel care influenteaza in mare masura daca blatul va fi unul pufos sau unul crocant. Ceea ce determina daca o pizza este mai sanatoasa sau mai putin sanatoasa este felul topping-urilor si cantitatea acestora pe pizza.

6. Pizza este intotdeaua una dintre cele mai ieftine optiuni in materie de mancare!

Desi, in general, pizza este mancare accesibila oricarui buzunar, in functie de topping-urile pe care le contine, aceasta poate fi incadrata si la sectiunea de delicatese. Astfel, in New York exista un fel de pizza care contine caviar si homar, al carui pret ajunge la nu mai putin de 1.000 de dolari.

7. Italienii sunt cei mai mari mancatori de pizza din lume!

Totusi, studiile nu ne arata acelasi lucru. Astfel, desi originile pizzei clasice sunt asociate cu Italia, italienii nu se regasesc in topul clasamentului atunci cand vine vorba de cantitatea de pizza mancata anual. Dintr-un studiu realizat recent de catre o asociatie internationala reiese ca pe locul 1 in topul celor mai mari consumatori de pizza din lume se afla, surprinzator, norvegienii.

8. Nu este indicat sa mananci pizza care a ramas de seara!

Poti manca linistit pizza ramasa de cu o seara inainte, insa ca aceasta sa isi pastreze mai mult timp savoarea trebuie sa iei in considerare cateva aspecte legate de pastrarea acesteia peste noapte. In primul rand trebuie sa pastrezi pizza in cutie ori sa o invelesti intr-o folie protectoare, in plus este important si sa o pastrezi in frigider, deoarece ingredientele, precum mozzarella, sunca, bacon, prosciutto crudo si diferite tipuri de carne, trebuie refrigerate ca sa isi pastreze prospetimea.